Educational

Incurajati creativitatea prin arta!

V-ați imaginat vreodată ca sunteți capabili să desenați orice și să reproduceți o imagine? De fapt cred ca toți cei care au copii au fost la un moment dat provocați să facă acest lucru.

Astăzi va provoc și eu la un experiment care să vă contrazică prejudecățile sau convingerile ca doar cei talentați pot desena sau picta.

Va propun să încercați să reproduceți aceasta imagine. Alegerea nu este întâmplătoare. Desenul ii aparține unui artist contemporan (Norma Bar) pe care îl apreciez foarte mult, iar dintre multiplele figuri importante pe care le-a portretizat l-am ales pe Charlie Chaplin, de asemenea un model pentru noi toți.

Norma Bar – Charlie Chaplin

 

Cândva credeam cu convingere ca doar oamenii talentați știu să deseneze sau să picteze.  Dar nu este așa. Mi-am demonstrat-o chiar de curând la un curs de vorbit in public când i-am provocat pe participanți să deseneze ceva și s-au descurcat grozav chiar toți. Mă întorc puțin in trecut. După ce am avut expoziția de licența la Facultatea de Arta, am dus lucrările mele (niște pânze mari 2m x 70 cm in care experimentasem o tehnica ce mi se părea extraordinara) la o cunoștința, și mare mi-a fost uimirea dar și dezamăgirea când am auzit replica: “Aaaa…pai asta știu să fac și eu”. Atunci eram supărata, acum sunt împăcata și știu ca daca ar fi vrut, cu siguranța ar fi putut.

Nu vreau să demontez aici importanta anilor de studiu, dar am înțeles ca nu e greu să creezi daca iți dorești.

Mă aflu in situația in care mi-am descoperit un interes deosebit pentru educație, de fapt cred ca toata lumea îl are, și de aceea am ales să investesc in acest sens, implicându-mă într-un proiect la care visam de mult – Bobocii Art Studio – un atelier de arta pentru copii. De ce? Pentru ca eu consider ca investiția in educație este calea cea mai potrivita de a crea un viitor mai bun copiilor noștri, având convingerea ca este o investiție pe termen lung, ca atunci când cumperi aur. Procesul acesta de predare și învățare este un bilet dus-întors, ofer ceva dar și primesc înapoi, ceea ce mă ajuta și pe mine în dezvoltarea personala.

Am fost binecuvântata să fiu părintele a doi copii minunați, iar ca părinte înveți tot timpul despre cine sunt ei, copiii la rândul lor învață despre tine și tu asemeni înveți cine ești tu, ești într-un continuu proces de descoperire.

Einstein a spus cândva: “Fiecare este un geniu, dar daca evaluezi un peste după abilitatea de a se cățăra în copaci, va trăii toata viața cu convingerea ca este prost”.

V-ați întrebat vreodată de ce arta și muzica în general sunt pe ultimul loc în ierarhia competentelor academice?  In fruntea sistemului de discipline este matematica, urmata de disciplinele umaniste, iar la coada sunt artele. Știți voi, ca în povestea cenușăresei, cea mai frumoasa și speciala dar prea puțin apreciata. Nu sunt supărata pe sistemul de învățământ pentru ca își face foarte bine treaba pentru care a fost creat. Și nici nu critic cadrele didactice, profesorii și educatorii, dimpotrivă sunt convinsa ca exista foarte mulți care fac tot ce pot ei mai bine, care sunt dedicați și își doresc tot ce e mai bun pentru elevii lor. Unii chiar ii iubesc ca pe proprii lor copii, iar pentru alții este visul vieții lor să educe copii. Însă prolema este ca sistemul acesta a fost creat acum aproape 200 de ani, la începutul erei industriale ca să producă forța de munca pentru noile fabrici și industrii emergente, să educe oameni cuminți care stau în banca lor și lucrează. Nu a fost creat ca să descopere și să dezvolte abilitățile speciale ale copilului, talentele lui, astfel încât să îl ajute să strălucească, să devina cea mai buna varianta a lui. Și deși societatea și nevoile s-au cam schimbat, sistemul a rămas din păcate același. Gândiți-va cum arata o mașina acum 150 ani și cum arata acum, cum arata un telefon atunci și cum arata acum, cu arata o clasa de cursuri și cum arata acum.

Ageofsteam.wordpress.com

cnn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

w1tp.com

samsung.com

 

 

 

 

 

 

 

 

jacindarussellart.blogspot.ro

 

 

careermarg.in

De aceea va propun să încercam să ieșim din acest paradox sau contradicție astfel încât  copii noștri să crească independenți, responsabili și să facă o lume mai buna. Haideți să nu le risipim talentele. Știe careva cum  va arata lumea în 30 ani? Ne aflam în situația în care habar-nu-avem cum va fii viitorul, acesta este greu de imaginat și chiar daca impredictibilitatea este extraordinara, datoria noastră este să ne implicam în realizarea lui.

Am auzit o poveste grozava de curând, cu o fetită despre care învățătoarea spunea ca nu era niciodată atenta la ore, dar la ora de desen era. Într-o zi văzând-o ca desenează s-a dus la ea și a întrebat-o: “Ce desenezi tu aici?”, iar fetita a zis: “Îl desenez pe Dumnezeu”. Învățătoarea a spus: “Dar nimeni nu știe cum arata Dumnezeu”, iar fetită  a răspuns “Atunci veți afla imediat”.

Picasso a spus cândva: “Toți copii se nasc artiști. Problema este cum să rămânem artiști pe măsura ce creștem” Am descoperit zilele trecute un discurs amuzant și emoționant în egala măsura și inspirațional al domnului Ken Robinson care încurajează creativitatea spunând așa: “Creactivitatea e la fel de importantă în educație ca scrisul și cititul, și ar trebui tratata cu același interes “.

Așadar fac un apel la curiozitatea tuturor și va propun să dezvoltam inteligenta vizual-spațiala (care integrează multe materii pe lângă regina matematica: geometrie, desen tehnic, arhitectura, design interior, moda etc.). Și știți ce beneficii avem implicând copii în actul creator? Devin ingenioși, inventivi și încrezători în propriile lor puteri. As putea să enumăr aici o multitudine de astfel de beneficii, dar mă limitez (știind ca timpul este prețios) la va mai spune ca favorizează o înțelegere mai buna a mediului înconjurător, conferă noțiuni despre cromatica (nu știu daca v-ați imaginat vreodată lumea fără culori), despre diversitatea formelor, spațialitate și perspectiva. Și ce este și mai important în actul creației, copilul exprima stări, emoții, iar materialele de lucru (culorile, lutul etc.) provoacă relaxare psihica și echilibrare afectiva, energie pozitiva prin descărcarea tensiunilor acumulate în timp.

Este extrem de important să modificam percepția pe care o are societatea despre arta și să-i acordam o șansă,  în contextul actual. Haideți să stimulam creativitatea copiilor!